Haven't You Forgotten
Something?
Aenean vitae porta nisl, nec feugiat neque. Maecenas luctus magna eu elit dapibus, a porttitor lacus euismod.
[products limit="2" columns="2" on_sale="true"]
[products limit="2" columns="2" on_sale="true"]
Μόνο εβδομήντα περίπου χώρες έχουν καθιερώσει την αλλαγή της ώρας. Οι υπόλοιπες έχουν μια σταθερή ώρα για ολόκληρο τον χρόνο. Η ώρα Γκρίνουιτς, που είναι η παγκόσμια ώρα και η βάση όλων των άλλων, δεν αλλάζει, γι’ αυτό και το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι 3 ώρες και το χειμώνα 2 ώρες μπροστά από την Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα, η αλλαγή της ώρας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1973 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα συνεχώς. Κύριος στόχος της αλλαγής είναι η εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων, καθώς έτσι επωφελούμαστε περισσότερο από το φως της ημέρας.
Πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνο (1706-1790), ο οποίος το 1784 με μια επιστολή του σε γαλλική εφημερίδα έκανε την εξής πρόταση: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εργάτες, να ξυπνούν και να προσέρχονται στις δουλειές τους μια ώρα νωρίτερα. Έτσι, θα εργάζονται περισσότερες ώρες υπό το φυσικό φως του ήλιου και θα εξοικονομείται ρεύμα από το ανάμα των λαμπτήρων. Στην πραγματικότητα, ο Φραγκλίνος πρότεινε αντί να αλλάζουν οι δείχτες του ρολογιού, να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράρια τους, κάτι που αποδείχθηκε πως ήταν ανέφικτο.
Παρόλο όμως που η καινοτόμα ιδέα του έμεινε στα συρτάρια για περισσότερα από 100 χρόνια, αποδείχθηκε σωστή, αρκεί αντί για τα ωράρια των εργαζομένων να αλλάζει η ίδια η ώρα. Η πρώτη αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όχι μόνο για να εξοικονομηθούν οι ενεργειακοί πόροι, αλλά και για να συντονίζονται καλύτερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα πολεμικά μέτωπα του πλανήτη. Ύστερα, δεν εφαρμόστηκε ξανά μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, απ’ όπου άρχισε να εφαρμόζεται πλέον σε αρκετά κράτη.
Φωτογραφία: https://www.pexels.com/photo/a-person-checking-the-time-5943780/