Haven't You Forgotten 
Something?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque eget tincidunt quam. Phasellus ultricies ultrices bibendum.

Aenean vitae porta nisl, nec feugiat neque. Maecenas luctus magna eu elit dapibus, a porttitor lacus euismod.

[products limit="2" columns="2" on_sale="true"]

Επηρεάζει την ζωή μας η θεωρία της σχετικότητας;

Η θεωρία της σχετικότητας δημοσιεύτηκε ολοκληρωμένη το 1915 από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, αλλά πολλά μέρη της αποδείχθηκαν δεκαετίες αργότερα, καθώς η τεχνολογία της εποχής δεν ήταν σε θέση να συμβαδίζει με τις εν λόγω ανακαλύψεις. Μπορεί η θεωρία της σχετικότητας να είναι μια από τις σπουδαιότερες ιδέες που έχει συλλάβει ποτέ ο ανθρώπινος νους, ωστόσο, η ειρωνεία είναι πως για εμάς τους ανθρώπους, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα η διατύπωσή της.

Στην ουσία, η θεωρεία της σχετικότητας πετυχαίνει το «πάντρεμα» δυο εννοιών, που φαινομενικά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους: Της ενέργειας και της μάζας. Στις καθημερινές μας δραστηριότητες ξοδεύουμε ενέργεια: Όταν περπατάμε, όταν διαβάζουμε, όταν τρώμε κτλ. Ένα αυτοκίνητο, για να κινηθεί χρειάζεται ενέργεια, την οποία την απορροφά από την μετατροπή της βενζίνης. Μάζα, έχουν τα λουλούδια, τα πετρώματα, οι θάλασσες, τα κατσαβίδια, τα οξέα, οι βάσεις, τα κορίτσια, τα αγόρια κτλ. Πριν τη θεωρεία της σχετικότητας, δίδασκαν, ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μάζας και της ενέργειας. Και ο Αϊνστάιν παρόμοια διδάχτηκε.

Η επαναστατική του όμως εξίσωση (E=mc2), άλλαξε άρδην την αντίληψη της σύγχρονης φυσικής: Υποστήριξε ότι μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από οποιοδήποτε αντικείμενο έχει μάζα, αρκεί να αναπτύξει ταχύτητες που βρίσκονται κοντά στην ταχύτητα φωτός. Η ταχύτητα του φωτός είναι αδιανόητα τεράστια: Διανύει μια απόσταση 300.000 χιλιομέτρων σε 1 δευτερόλεπτο (περίπου 7 φορές την περίμετρο της γης). Η ενέργεια που θα προκύψει είναι απλά εξωφρενική.

Γιατί η καθημερινότητά μας δεν αλλάζει καθόλου από την διατύπωσή της;

  1. Η ενέργεια που καταναλώνουμε εμείς είναι πραγματικά μικροσκοπική. Σκέψου μόνο ότι και η ποσότητα της ενέργειας από την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας δεν θεωρείται μεγάλη σύμφωνα με τη θεωρεία της σχετικότητας.
  2. Η ταχύτητα του φωτός είναι απλησίαστη για τα ανθρώπινα δεδομένα και τις ανθρώπινες αντοχές. Οι επιστήμονες κατάφεραν να την πλησιάσουν μόνο με μικρά σωματίδια (νετρίνο, ηλεκτρόνια)

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Einstein_Blackboard_Exploitable_template.jpg