Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

Eίναι σχεδόν σίγουρο πλέον ότι το αβγό έκανε την κότα και όχι το αντίθετο. Η συγκεκριμένη άποψη γίνεται ευρέως αποδεκτή από όλη σχεδόν την επιστημονική κοινότητα. Το κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποτέλεσε το γενετικό υλικό, το οποίο έχει πλέον αποκρυπτογραφηθεί. Το γενετικό υλικό ενός ζωντανού οργανισμού, δεν μεταλλάσσεται κατά την διάρκεια ολόκληρης της ζωής του. Το γεγονός αυτό, καθιστά αδύνατο να υπήρξε ξαφνικά μια κότα εάν προηγουμένως δεν είχε περάσει από το στάδιο του κλωσόπουλου μέσα στο αβγό.

Αν συνέβαινε το αντίθετο, σημαίνει πως σε μια στιγμή πριν από 70.000.000 χρόνια, θα υπήρχε ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του θα μεταλλάσσονταν από αυτό που ήταν σε κότα. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει παράλογο. Οι επιστήμονες καλούνται τώρα να λύσουν έναν άλλο γρίφο: Από την στιγμή που η κότα δημιουργήθηκε από ένα αβγό, το αβγό πως προέκυψε; Παρόλο που οι απόψεις των ερευνητών είναι διχασμένες, δυο θεωρίες συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες:

  1. Το πρώτο αβγό, από όπου προήλθε η κότα, εξελίχθηκε απευθείας από τους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς μέσα από διαδικασίες που διήρκεσαν εκατομμύρια χρόνια.
  2. Το πρώτο αβγό αποτελεί μετάλλαξη των αβγών των δεινοσαύρων. Η εξέταση μιας απολιθωμένης φωλιάς δεινοσαύρων, ηλικίας 77 εκατομμυρίων ετών που περιείχε πέντε αβγά, έδειξε πως η μορφή της φωλιάς είναι παρόμοια με τη σημερινή που κατασκευάζουν τα πτηνά. Εξάλλου τα πτηνά εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν στην Γη περίπου πριν από 70.000.000 χρόνια, περίοδο που υπολογίζεται ότι εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

Δεν ρώτησες αλλά…
Ποια είναι η άποψη της θρησκείας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Κι όμως ακόμα και αρκετές θρησκείες έχουν εκφράσει τη «γνώμη» τους πάνω στο εν λόγω ερώτημα: Στον Χριστιανισμό, και πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο της Γένεσης, περιγράφεται με σαφήνεια πως ο Θεός έδωσε κατευθείαν την εντολή για να δημιουργηθούν και να πολλαπλασιαστούν τα πουλιά, χωρίς καμία αναφορά σε αυγά. Στις Ινδουιστικές γραφές μπορεί να μην αναφέρονται καθόλου σε «αυγά», αναφέρονται όμως στη μυθολογία τους σε ένα «κοσμικό αυγό», απ’ το οποίο προέρχεται το σύμπαν έτσι όπως το έχουν γνωρίσει οι άνθρωποι. Στο Bουδισμό βέβαια αλλά και σε άλλες θρησκείες όπως αυτές των Αζτέκων και των Μάγια, το παραπάνω ερώτημα δεν έχει καμία σημασία, αφού πιστεύουν πως ο χρόνος είναι κυκλικός, άρα η απάντηση είναι: Κανένα από τα δύο δεν έγινε πρώτο, ούτε το αυγό, ούτε η κότα.

Φωτογραφία: https://www.rawpixel.com/search/Chicken%20laying%20eggs%20chicken%20hen%20eggs?page=1&sort=curated&topic_group=_topics