Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αβγά;

Τα αβγά, ως σύμβολο γέννησης της ζωής, έχουν αποτελέσει αφετηρία για πολλούς μύθους. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, αβγά τοποθετήθηκαν από την μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Αυτή είναι και η πλέον κυρίαρχη δοξασία που επικρατεί στην Ρουμανία, την Σερβία, την Κροατία και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Στην Ρουμανία, έχει καθιερωθεί να πηγαίνουν οι πιστοί το πρώτο κόκκινο αβγό που βάφουν στην εκκλησία, ώστε να το διαβάσει ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Με το πέρας της λειτουργίας, αφού επιστρέψουν στο σπίτι τους, θάβουν το αβγό στο κτήμα τους προκειμένου να προστατεύσει ο Θεός την κατοικία αλλά και την σοδειά τους.

Στην λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην εκκλησία την Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη την χρονιά. Μια άλλη πιθανή χριστιανική εκδοχή, παρουσιάζει μια γυναίκα να περπατάει στον δρόμο, μόλις λίγες ώρες μετά την σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Όταν την πληροφόρησαν πως ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνη απάντησε πως μόνο εάν τα αβγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει. Όπως και έγινε.

Φωτογραφία: https://www.pexels.com/photo/red-eggs-in-a-nest-8820572/